Case Study

Specifiek geïntegreerd

In de bosrijke en residentiële omgeving van Keerbergen werd deze nieuwbouwwoning ontworpen op een langgerekt hoekperceel. Het was de uitdrukkelijke wens van de bouwheer een gelijkvloerse woning te realiseren, met aandacht voor een optimale daglichttoetreding en een maximale integratie van de woning met het terrein. Het grondplan werd opgevat als een maximaal langgerekt volume waarin patio’s werden aangebracht die iedere ruimte met zijn specifieke functie koppelt aan een specifiek oriëntatie. Mede hierdoor wordt elke ruimte maximaal in relatie gebracht met het terrein. Slaapkamers worden gericht op het oosten, de leefruimtes op het zuiden en het westen. De noordzijde van de woning is overwegend gesloten.

Vanaf het voorontwerp werd reeds samengewerkt met een landschapsarchitect om de woning optimaal te integreren met het perceel. 

 

foto's Tim van de Velde

De woning werd ingeplant net naast de aanpalende gracht om het terrein in het zuiden zo breed mogelijk open te houden. De functies werden letterlijk uitgesmeerd over de begane grond om een optimaal contact te houden met de directe omgeving. De tuin loopt op meerdere plaatsen over in de circulatie van de woning. Aan de voorzijde van de woning wordt de leefruimte ingeplant onder een brede luifel, die aan de andere kant van de tuinmuur dienst doet als carport. De leefruimte krijgt twee aangrenzende terrassen waarvan het terras in het westen overdekt is.

Een tweede uitgesproken volume herbergt de kinderslaapkamer en het bureau waarin ook een douchekamer is opgenomen. Het derde volume is het nachtgedeelte, waar naast de slaapkamer van de ouders ook plaats is voor de dressing, de badkamer en de wasberging. In relatie tot het zwembad werd in het nachtvolume een sauna ontworpen met relaxruimte.