Een huis voor een kind

Kinderdagverblijf 't Wisterke

Het nieuwe kinderdagverblijf van Kontich wordt ingepland in de deelgemeente Waarloos die een typerend landelijk karakter heeft.

Als je een kind een huis laat tekenen is dat stereotiep een gevel met een puntdakje, een raam en een deur. Dit typisch beeld werd gebruikt als uitgangspunt voor het nieuwe gebouw van ’t Wisterke. De basisidee van het ontwerp bestaat uit “een huisje voor elke leefgroep”. Concreet vertaalt zich dit in de samenvoeging van drie volumes met een puntgevel. Naast het zeer duidelijke icoon “huis” heeft dit concept ook het voordeel dat er gewerkt kan worden aan een gebouw dat enigszins gefragmenteerd wordt.

Er werd gezocht naar een vormgeving, die ondanks het forse programma van eisen, zich optimaal integreert in de omgeving en dewelke in harmonie staat met het landelijke karakter van de plek. De oplopende daken zullen als extensieve groendaken uitgevoerd worden uit zowel landschappelijke als ecologische overweging.

 

foto's studio claerhout & cédric van eeckhout

 

De schaal en belevingswereld van een kind is niet die van een volwassene. Hierdoor wordt geopteerd om in heel het gebouw, zowel interieur als exterieur te werken met een plint van ca. 1m. Deze plint krijgt in elke gegeven situatie een eigen functie en structureert ruimte op een begrijpbare en tastbare manier voor de kleintjes.

De plint komt enerzijds voort uit een keerwand die het landschap, (dat achteraan het terrein hoger gelegen is dan vooraan) begrenst en zo in één beweging een intieme en veilige buitenruimte voor de kinderen vormt. Deze plint zet zich in het gevelmetselwerk duidelijk voort zodat het gebouw niet enkel een duidelijke basis krijgt maar waardoor kleine kinderen een referentiekader krijgen. De plint wordt binnen in het gebouw gerealiseerd door o.a. de hoogte van de toegangspoortjes naar de leefruimte, de hoogte van kastjes, mogelijkheden tot “piep”gaten, stootranden in de leefgroepen, zone waar spel- en/of tactiel materiaal in voorzien kan worden, zone voor spiegel, begrenzing van open/gesloten in de slaapruimten, begrenzing van sanitaire voorzieningen ter plaatse van badkamers etc.