Het DansAteljee

Intelligent casco

Het DansAteljee telt momenteel meer dan 550 leden en is daarmee de grootste jeugdsportvereniging van de gemeente Kontich. Het nieuwe gebouw moet door meerdere generaties zinvol gebruikt kunnen worden en heeft nood aan een bouwstructuur die duurzaam én uitermate aanpasbaar is. Het DansAteljee is, met het oog op mogelijke toekomstige groei of functionele veranderingen, zo opgevat dat aanpassingen steeds vlot en zonder noemenswaardige structurele verbouwingen mogelijk zullen zijn. 

De constructie is geconcipieerd als een slimme doos: een solide massiefbouw met grote overspanningen en zonder hinderende dragende kolommen. Dit “intelligent casco” heeft daarom een heldere en zeer degelijke basisstructuur waarin ruwbouw ook afwerking is. Binnenin krijgt het naakt gebouw een aanpasbare invulling d.m.v. lichte en mobiele wanden. 

Daarnaast is het casco een inerte massiefbouw. De massieve gebouwschil is de belangrijkste buffer naar oververhitting enerzijds en een te snelle afkoeling anderzijds. Een performant ventilatiesysteem moet het gebouw voorzien van verse lucht en voldoende ontvochting van het binnenklimaat. Het verwarmingssysteem beoogt een minimaal energieverbruik, door enerzijds op een korte en snelle manier te kunnen opwarmen en bij een langere bezetting het gebouw op een lage energie wijze voorziet van bijverwarming.

Het Dansateljee is veel mogelijk zelfvoorzienend. Zonnepanelen worden geïnstalleerd, een slimme sturing van de elektriciteit zorgt voor een minimaal verbruik en  regenwater wordt gerecupereert voor oa. het spoelen van toiletten en onderhouden van de voortuin.