Sporthub

Nieuw sportcentrum voor de gemeente Aartselaar

De gemeente plant een nieuw gebouw ter vervanging van de bestaande cafetaria met bijhorende kleedruimten. Het gebouw is zeer centraal gelegen tussen de tennisvelden, voetbalvelden en atletiekpiste. De verschillende functies worden herschikt om zo duidelijke en functionele circulatiestromen te genereren. Het nieuwe gebouw straalt “openheid” en “activiteiten” uit.

Het gelijkvloerse grondplan wordt opgebouwd rond een kruisvorm waarbij er 3 belangrijke routes ontstaan. Een hoofdas over de lengte van het gebouw verbindt de inkom met de kleedruimten en het voetbalveld. Een secundaire as, loodrecht op de hoofdas, biedt toegang, via de kleedruimten aan de tennisvelden en de atletiekpiste. De derde as is de verticale circulatie naar de cafetaria op de eerste verdieping. De sporters verplaatsen zich hierdoor strikt gescheiden van de toeschouwers tussen de kleedruimten en sportvelden. 

Het gebouw is geconcipieerd uit een massieve basis met daarop een lichte, heldere constructie. De uitgegraven grond wordt niet afgevoerd maar aangewend om aan de zijde van de voetbalterreinen een talud aan te leggen. Op die manier wordt ook daar een drempelloze verbinding gemaakt tussen de cafetaria en het voetbalveld.

Dit ontwerp heeft de ambitie om niet alleen een dak te bieden boven het hoofd van zijn bezoekers, maar ook een fundamentele meerwaarde te zijn voor zijn gebruikers. Het project voorziet niet alleen oplossingen voor de zuiver functionele vraagstukken maar levert graag de kers op de taart door slim en creatief om te gaan met zijn omgeving en met zijn uiteindelijk doel : de liefde voor de sport.