Gulden Ram

Gulden Ram

De stad Mechelen wil met deze opdracht een wervend stadsproject opleveren dat bijdraagt tot de heropleving van de Sint-Katelijnestraat. Door de renovatie van de panden wordt niet enkel de leegstand en verkrotting aangepakt, maar kan ook gestreefd worden naar een kwaliteitsvol openbaar domein, waarin een vliet en andere belangrijke relicten opnieuw plaats krijgen in het hedendaags straatbeeld.

In het ontwerp wordt zo veel mogelijk de bestaande panden behouden. De intensieve restauratie van het historisch diephuis "de Gulden Ram", het behoud van het hoekpand en de herintegratie van de Lange Herengracht in het straatbeeld moet een culturele duurzaamheid genereren waaraan onze hedendaagse steden nood hebben. De impulsen van de 21-eeuwse stedenbouw kunnen het cement zijn tussen deze betekenisvolle relicten.

De panden Sint-Katelijnestraat 124, 126 worden casco gerenoveerd. Hierin worden 4 woningen opgenomen. Op de plek van de bijgebouwen wordt 1 nieuwbouwwoning ingepland.

Het historisch pand de Gulden Ram en het pand Sint-Katelijnestraat 151 worden volledig gerestaureerd en gerenoveerd. Dit zal ingericht worden als woonwinkel op de begane grond en op de eerste verdieping. Achteraan wordt de tuin heraangelegd en wordt er plaats gemaakt voor een inkom naar de woning op de tweede verdieping.

De stad Mechelen heeft ook de gelijkvloerse en eerste verdieping van het pand in de Sint-Katelijnestraat 122 gekocht. Na renovatie is het mogelijk ook hier een woning aan te bieden met 3 slaapkamers en een individuele buitenruimte.